Dues investigadores del BSC aconsegueixen un ajut de la Caixa per un projecte destinat a detectar situacions de vulnerabilitat social
Maria-Ribera Sancho i Cristina Marinescu proposen un conjunt d’eines d’integració, enriquiment i anàlisi de dades per identificar quins són els individus en risc d’exclusió i pobresa.
Maria-Ribera Sancho i Cristina Marinescu, investigadores de les àrees de HPC Modelling and Simulation for Social Sciences i del grup de ciutats intel·ligents, respectivament, han aconseguit un ajut econòmic RercerCaixa 2017, valorat en gairebé 82.000 euros, pel seu projecte “LinDaFIX: Linked Data for Fighting Inequality in Complex Societies” (LinDaFIX: dades relacionades per lluitar contra la desigualtat en societats complexes).
Amb aquest projecte, les dues investigadores s’han marcat com a grans objectius detectar els individus en risc d’exclusió social, trobar patrons que prediguin desigualtats i desenvolupar un conjunt d’indicadors de vulnerabilitat. D’aquesta forma, segons Sancho i Marinescu, les administracions podrien optimitzar els seus recursos de forma que la societat seria més inclusiva i els ciutadans se sentirien més segurs.
Per dur a terme el projecte, proposen un conjunt d’eines que faciliten la integració i l’anàlisi de les dades. Per abordar aquests reptes, les investigadores faran sevir tecnologies semàntiques, raonament automàtic, machine learning i tècniques de processament de llenguatge natural per contrastar informació i descobrir relacions que, per probabilitat, indiquin quins individus estan en situació de risc.
El projecte de Maria-Ribera Sancho i Cristina Marinescu és un dels vint treballs seleccionats per RecerCaixa 2017 d’entre 283 sol·licituds perquè ha estat valorat pels experts com de màxima qualitat des del punt de vista científic. La convocatòria d’ajuts a la recerca de RecerCaixa és un programa impulsat per la Caixa amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques.
Llegir nota de premsa de RecerCaixa aquí.