Beca d’enginyeria EUROfusion per a un investigador del grup de Fusió del BSC-CNS
L’investigador del grup de Fusió del BSC-CNS Albert Gutiérrez ha estat guardonat amb la prestigiosa beca d’enginyeria EUROfusion (EEG) pel seu projecte titulat Software Engineering: Development of High Performance Computing capability for fusion workflows, integrated to the ITER Modelling framework. La beca comença l’1 de gener del 2018 i tindrà una duració de 3 anys. En aquesta convocatòria, més de 40 investigadors havien sol·licitat la beca i, d’aquestes, 20 van ser les seleccionades per l’EEG.
EUROfusion obre cada any dues convocatòries: les EUROfusion Researcher grants (ERG) i les EUROfusion Engineering Grants (EEG). Les ERG bequen a 10 investigadors postdoctorals per a un perídode de 2 anys per a desenvolupar una temàtica rellevant segons els objectius del Programa Europeu de Fussió. Les EEG bequen 20 enginyers per a un període de 2 anys per a àrees clau específiques definides tamé pel manager del programa.
La beca de l’Albert Gutiérrez s’emmarca en els esforços de EUROfusion WPCD (Paquet de treball de Desenvolupament de Codi) i d’ ITER IMAS (Integrated Modelling and Analysis Suite). IMAS és un marc que dóna suport a totes les necessitats de modelizació en física d’ITER. Aquest marc inclou diversos àmbits com ara l’ el Model de Dades de Física ITER, els fluxes de treball integrats o la infraestructura I/O.
Aquesta beca ajudarà a accelerar la recerca i la comprensió dels sistemes multifísics d'alta complexitat mitjançant la integració del potencial de la supercomputació als fluxos de treball de fusió. Aquests fluxos de treball aprofitaran els supercomputadors PRACE com el MareNostrum i Marconi, que seran les referències per al desenvolupament. Aquest projecte es durà a terme en estreta col·laboració amb altres institucions internacionals en l'àmbit de la fusió com EUROfusion, ITER, CEA, IPP, PSNC i ENEA / CINECA.
L’Albert Gutiérrez és un investigador postdoctoral al grup de Fusió del BSC-CNS des de l’octubre del 2015. La seva recerca està actualment focalitzada en la simulació del transport de neutrons. Es va graduar en Ciències Computacionals a la Universitat Autònoma i també va cursar un Màster en Computació d’Altes Prestacions, Teoria de la Informació i Seguretat (2013). A més, és Doctor en Ciències Computacionals (2016) per la mateixa universitat. Abans de incorporar-se al BSC-CNS va treballar en diferents entorns des d’empreses privades a projectes multidisciplinars internacionals com ara Incubio, el Sincrotó Alba, l’IFAE, etc.